At afdrage på gælden eller spare op til pension – hvordan hitter man ud af det rigtige ?
Hvordan får man optimeret sin økonomi – hvad gælder det om og hvordan gribes det an ?
Hertil er der mange svar og usikre gisninger – helt afhængigt af den økonomiske situation – men helt basalt bør man følge disse råd:

1. Få betalt den dyreste gæld først
2. Få styr på din gæld med en solid plan – få lagt en gældsplan – så bliver man hurtigt gældsfri
3. En tommelfingerregel er at få betalt den dyre gæld før den billigere gæld før man sparer op
4. Saml klatgæld og gør den billig
5. Reducér dyr gæld (kviklån eller SMS-lån, kreditkortgæld, forbrugslån, kassekreditter)
6. Hvis du har den slags gæld, så kom af med denne dyre gæld før billigere gæld, og før du sparer op. Når du afdrager gæld, sparer du på en måde også op, for du får flere penge til fremtiden, når du ikke betaler omkostninger for at låne penge.
7. Motiver dig selv med dette første lille skridt
Den rækkefølge skyldes, at der er en forskel på den rente og de gebyrer, man betaler for lån, og hvad man får i rente for på sin opsparing. Det er umuligt, krone for krone, at få det samme ud af ens opsparing, investering, eller afdrag på billig gæld, som man ville få, hvis man afdrog på den dyre gæld i stedet og sparede renter og gebyrer. Man taber altså penge, hvis man vender rækkefølgen om.
For nogle virker det motiverende, hvis de starter med at få de små gældsposter banket ned, i stedet for møjsommeligt at file små stykker af på en større gæld. Et første lille skridt er let at tage, og succesfornemmelsen ved at betale de små gældsposter af, motiverer til at starte på den store gæld og blive ved, indtil gælden er væk.
Brug for uvildig sparring -> # Tillegreen Consulting # 30615006 € peter@tillegreen.com